Erzurum’da Gezilecek Güzel Yerler.

   Güzel bir günden daha herkese merhabalar. Bugünkü makalemizde sizlere Doğu Anadolu Bölgemizin önemli illerinden birisi olan Erzurum’dan ve bu ilimizdeki gezilebilecek güzel mekanlardan bahsedeceğim.

   Erzurum Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisidir öyle ki tarih öncesi çağlara kadar uzanan bir geçmişi vardır. Elimizdeki verilere göre Erzurum’un milattan önce 4900’lu yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. Erzurum’un bu tarihi boyunca birçok farklı ırka ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları Gürcüler, Saltuklular, İlhanlılar, Moğollar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlar, Osmanlılar, Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Sasaniler, Araplar, Safaviler. Bu topluluklardan bazıları bu topraklarda hükümranlık sürmüşken bazılarıysa sadece yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

   Bu şehrin en güzel yanı birçok ırkın zamanla kültürel açısından kaynaşmasının bir sonucu olarak zengin bir mimari ve töre yapısı görmemizdir. Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1514 yılında şehir ve çevresi fetih edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu yıkılış dönemine yani 1920’lere kadar bu topraklarda hüküm sürmüştür. Şehirde bu nedenle Osmanlı mimarisine ait izleri de aktif bir şekilde görüyoruz.

   Açıkçası konu Erzurum olunca bana göre gezilmesi gereken ilk yer Erzurum Kalesi’dir. Erzurum Kalesi 415 yılında Doğu Roma yani Bizans İmparatoru I. Theodosius tarafından yaptırılmıştır. Kale askeri gücün bulunduğu iç kale ve halkın yaşamını sürdürdüğü dış kale olmak üzere iki ana bölümden oluşmuştur. Kale Osmanlı İmparatorluğu tarafından zapt edildikten sonra kalenin iç bölümüne bir Mescid yaptırılmıştır. Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi’de kaleye Osmanlı döneminde eklenen yapılar arasındadır. Kale günümüze geldiğimizde büyük oranda yıkılmış olsa da hala görülmeye değer birçok yeri de vardır.

   Görülmeye değer yapılardan birisi de Anadolu Selçuklu döneminde 13. Yüzyılda inşa edilmiş olan Çift Minareli Medrese’dir. Kadınlar tarafından yaptırılmış olduğu düşünülen bu medresenin kim tarafından yaptırıldığı bilinmese de bildiğimiz bir konu bu medreseye Hatuniye Medresesi de dendiğidir. Bunun sebebiyse kadınlar tarafından yaptırılmış olmasıdır.

   12. Yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği düşünülen bir diğer önemli yapı da Üç Kümbetler isimli bir anıt mezardır. Bu anıt mezarlardan birisinin Saltuklu Beyliği’nden Emir Saltuk’a ait olduğu düşünülse de diğer iki mezarın kime ait olduğu konusunda bir bilgi yoktur.

   Eğer siz de bir gün Erzurum’a gitmeyi düşünüyorsanız sizlere tavsiyem bir Erzurum rehberi önderliğinde gitmeniz olacaktır. Bunun sebebiyse özellikle Doğu Anadolu’nun karışık olarak nitelenebilecek yapısıdır. Ayrıca bir rehber size gezdiğiniz mekanlar hakkında detaylı bilgiler de verecektir.  Eğer rehber olarak bir tavsiyeye ihtiyacınız varsa size Bilal Çağatay Erentürk’ü tavsiye ederim. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Ayrıca sayın Rehberimize Kars gezisi başlığı adı altında da rastlayabilirsiniz.

Leave a comment